Veel kleuters uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status worden belemmerd in hun cognitieve ontwikkeling. Hun mondelinge taalvaardigheid is zo zwak, dat ze moeite hebben het onderwijs te volgen. Mondelinge taalvaardigheid is de basis voor het volgen van onderwijs en belangrijk voor psychosociale ontwikkeling en welbevinden. Het is ingewikkeld om de taalachterstanden van deze kinderen te verkleinen. Oxford University ontwikkelde een interventie met grote impact: het tutorprogramma NELI. Sterk onderbouwd en goed onderzocht. In Groot-Brittannië gebruikt op duizenden scholen. De opbrengst: gemiddelde leerwinst drie maanden. Dat maakt NELI de meest effectieve taalinterventie voor kleuters ter wereld.
NELI is een bewezen effectieve interventie voor kleuters met een zwakke mondelinge taalvaardigheid. Het programma is ontwikkeld in Oxford, door een team van gerenommeerde wetenschappers van de Universiteit uit die stad. Er is overtuigend bewijs dat NELI positieve impact heeft op de (taal-) ontwikkeling van kleuters (Randomised control trial uitgevoerd door the Education Endowment Foundation (EEF) in juni 2018 en november 2019, op 193 Britse scholen).
Veel kleuters uit lager opgeleide gezinnen hebben forse taalachterstanden. Dat is problematisch. In de eerste plaats voor de kinderen zelf, die grote moeite hebben het onderwijs in de klas te volgen. Maar ook voor leerkrachten, die zich gesteld zien voor een complexe opdracht. Het ontbreekt ze vaak aan tijd en specifieke kennis om deze groep kinderen effectief te ondersteunen.
Gelukkig is er NELI, een door Oxford University ontwikkeld tutorprogramma met ongekende opbrengsten. In Groot-Brittannië bedraagt de gemiddelde leerwinst drie maanden (mondelinge taalvaardigheid). Dat lukt, door kleuters een onderbouwd en doelgericht programma aan te bieden. Belangrijk pluspunt: de tutorsessies worden uitgevoerd door onderwijsassistenten, die daarvoor een online-training volgen.
Komend schooljaar onderzoekt de VU of er in Nederland vergelijkbare resultaten worden behaald. We zoeken reguliere basisscholen met bij voorkeur minimaal drie kleuterklassen. Scholen kunnen gratis deelnemen – afgezien van de personele inzet tutors van 5 uur per week. Scholen ontvangen een beperkte vergoeding voor hun deelname.
Lees snel meer en ontdek waarom dit zo’n mooie kans kan zijn. Of klik HIER voor de flyer.
De totale duur van de interventie is twintig weken. Iedere week nemen de kinderen deel aan drie groepssessies (5-6 kinderen) en twee individuele sessies. Daarbij draait het om het vergroten van de woordenschat, maar vooral om luistervaardigheid, het voeren van gesprekjes en het vertellen van verhalen. Tutors ondersteunen de kinderen bij de uitbreiding en ontwikkeling van hun verhalen.
Deelnemende scholen krijgen beschikking over een volledig onderwijspakket, waaronder de handleidingen met volledige uitgewerkte lesbeschrijvingen. Die zijn zo gemaakt, dat ze kunnen worden gebruikt door onderwijsassistenten. Zij ontvangen daarnaast ondersteunend lesmateriaal: woordkaarten en een handpop. Scholen krijgen ondersteuning bij het monitoren van de voortgang van deelnemende kleuters.
Het hele programma kan worden uitgevoerd door onderwijsassistenten. Zij volgen een online-training om gecertificeerd NELI tutor te worden. Vanaf dat moment kunnen zij de tutorsessies zelfstandig leiden. Van de onderbouwleerkrachten en de schooldirectie wordt gevraagd dat zij de tutor ondersteunen. Zij volgen een deel van de online-training.
Verreweg de meeste tijd gaat zitten in de uitvoering van het programma door de onderwijsassistenten. Zij gaan dagelijks gericht met de NELI-deelnemers aan de slag. Per week kost dat ongeveer vijf uur. De online-training voor tutors neemt een dagdeel in beslag. Voor onderbouwleerkrachten en directie is de inspanning beperkt. Zij volgen de training (1 dagdeel) en stemmen af met de tutors over de voortgang van het programma.
NELI sluit aan op alle in Nederland gebruikte lesmethodes.
Benieuwd naar NELI? Neem