Skip to main content

NELI

Veel kleuters uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status worden belemmerd in hun cognitieve ontwikkeling. Hun mondelinge taalvaardigheid is zo zwak, dat ze moeite hebben het onderwijs te volgen. Mondelinge taalvaardigheid is de basis voor het volgen van onderwijs en belangrijk voor psychosociale ontwikkeling en welbevinden. Het is ingewikkeld om de taalachterstanden van deze kinderen te verkleinen. Oxford University ontwikkelde een interventie met grote impact: het tutorprogramma NELI. Sterk onderbouwd en goed onderzocht. In Groot-Brittannië gebruikt op duizenden scholen. De opbrengst: gemiddelde leerwinst drie maanden. Dat maakt NELI de meest effectieve taalinterventie voor kleuters ter wereld.


Wat is NELI?

NELI is een bewezen effectieve interventie voor kleuters met een zwakke mondelinge taalvaardigheid. Het programma is ontwikkeld in Oxford, door een team van gerenommeerde wetenschappers van de Universiteit uit die stad. Er is overtuigend bewijs dat NELI positieve impact heeft op de (taal-) ontwikkeling van kleuters (Randomised control trial uitgevoerd door the Education Endowment Foundation (EEF) in juni 2018 en november 2019, op 193 Britse scholen).


Hoe NELI werkt: de structuur

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Hoe NELI werkt: de structuur

De totale duur van de interventie is twintig weken. Iedere week nemen de kinderen deel aan drie groepssessies (5-6 kinderen) en twee individuele sessies. Daarbij draait het om het vergroten van de  woordenschat, maar vooral om luistervaardigheid, het voeren van gesprekjes en het vertellen van verhalen. Tutors ondersteunen de kinderen bij de uitbreiding en ontwikkeling van hun verhalen.


Hoe NELI werkt: de materialen

Deelnemende scholen krijgen beschikking over een volledig onderwijspakket, waaronder de handleidingen met volledige uitgewerkte lesbeschrijvingen. Die zijn zo gemaakt, dat ze kunnen worden gebruikt door onderwijsassistenten. Zij ontvangen daarnaast ondersteunend lesmateriaal: woordkaarten en een handpop. Scholen krijgen ondersteuning bij het monitoren van de voortgang van deelnemende kleuters.Door wie wordt NELI uitgevoerd?

Het hele programma kan worden uitgevoerd door onderwijsassistenten. Zij volgen een online-training om gecertificeerd NELI tutor te worden. Vanaf dat moment kunnen zij de tutorsessies zelfstandig leiden. Van de onderbouwleerkrachten en de schooldirectie wordt gevraagd dat zij de tutor ondersteunen. Zij volgen een deel van de online-training.


Wat is de belasting voor een NELI-school?

Verreweg de meeste tijd gaat zitten in de uitvoering van het programma door de onderwijsassistenten. Zij gaan dagelijks gericht met de NELI-deelnemers aan de slag. Per week kost dat ongeveer vijf uur. De online-training voor tutors neemt een dagdeel in beslag. Voor onderbouwleerkrachten en directie is de inspanning beperkt. Zij volgen de training (1 dagdeel) en stemmen af met de tutors over de voortgang van het programma.


Hoe past NELI in veelgebruikte VVE-methodes?

NELI sluit aan op alle in Nederland gebruikte lesmethodes.

Effectevaluatie NELI

NELI is een bewezen effectieve interventie voor kleuters met een zwakke mondelinge taalvaardigheid. Het programma is ontwikkeld in Oxford, door een team van gerenommeerde wetenschappers van de Universiteit uit die stad. Er is overtuigend bewijs dat NELI positieve impact heeft op de (taal-) ontwikkeling van kleuters (Randomised control trial uitgevoerd door the Education Endowment Foundation (EEF) in het schooljaar 21-22, onder 10.800 leerlingen van 350 Britse scholen). De leerwinst die NELI-kinderen in Groot-Brittannië boeken is spectaculair: gemiddeld vier maanden!

klik HIER voor het volledige rapport.


Benieuwd?

Benieuwd naar NELI? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op!