Skip to main content

Brede School Academie

Voor Utrecht ontwikkelde Vinci de Brede School Academie. Voor doelgroepleerlingen met HAVO of VWO potentie. Vaak maken die hun mogelijkheden niet waar omdat ze zwak zijn in de belangrijkste voorspeller van schoolsucces: begrijpend lezen. Juist daarop zet de BSA in. BSA leerlingen maken kennis met de academische cultuur, waarin het draait om het lezen, interpreteren en bediscussiëren van teksten uit boeken, kranten en tijdschriften. Dat heeft succes: BSA’ers behoren tot de 25% sterkste lezers van Nederland.

Lees meer in de brochure 'Tijd voor talent'.

Of in het artikel: 'Betere kansen voor talentvolle leerlingen met een taalachterstand' van Kees Broekhof en Maarten Catney

 

Wat is de BSA?

Onderwijstijdverlenging levert vaak teleurstellend weinig op. De Brede School Academie is de gunstige uitzondering. Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 bezoeken volgen daarbij twee middagen per week les aan de BSA. Deelnemende leerlingen – de meerderheid afkomstig uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status – maken een enorme groei door met hun vaardigheden in begrijpend lezen. Oberon stelt vast dat ze gaan behoren tot de 25% beste lezers van Nederland.


De BSA leerling: potentie en hoge verwachtingen

De BSA is in de eerste plaats bedoeld voor leerlingen die afkomstig zijn uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status. Binnen die groep wordt gezocht naar kinderen met een bijzonder profiel. In de meeste gevallen gaat het om onderpresteerders: kinderen die de capaciteiten hebben om de HAVO of VWO te bereiken, maar die belofte niet waarmaken door onvoldoende vaardigheid in begrijpend lezen. De BSA ondersteunt hen op het gebied van woordenschat, begrijpend lezen en kennis van de wereld. Allemaal belangrijke voorwaarden voor een succesvolle schoolloopbaan.BSA doelen en opbrengsten

De bedoeling van de BSA is dat zoveel mogelijk kinderen uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status naar de HAVO of het VWO gaan. Dat proberen we te bereiken door hun vaardigheden in begrijpend lezen te versterken en hun kennis van de wereld uit te breiden. De effecten van de Brede School Academie zijn herhaald onderzocht (o.a. door onderzoeksbureau Oberon) bij honderden deelnemende leerlingen. Steeds met dezelfde uitkomsten – de begrijpend lees prestaties van deelnemende kinderen stijgen, op een manier die zelden gezien wordt. Dat betekent dat de meeste BSA’ers hun belofte waarmaken en doorstromen naar HAVO of VWO. Veel ex-BSA’ers studeren op het HBO of aan de Universiteit.

BSA in de pers


Benieuwd?

Benieuwd naar de BSA? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op!