Skip to main content

Vinci-auteurs in tijdschriften

Vinci-auteurs schrijven over Vinci-concepten in vakbladen en tijdschriften. Zij geven uitleg over de uitvoering en achtergronden van de aanpak van Vinci.

'Een goed boek is de beste interventie'

Luisteren naar prentenboeken en lezen voor het plezier kunnen een sterke impuls geven aan de ontwikkeling van begrijpend lezen. Dit artikel laat aan de hand van teksten uit prentenboeken en leesboeken zien hoe voorlezen en lezen voor het plezier bijdragen aan twee cruciale facetten van begrijpend lezen: de kennis van woorden en de vaardigheid om verbanden te kunnen leggen.

Lees HIER het volledige artikel.

'Voorlezen als tandenpoetsen'

Kunnen gedragswetenschappers bijdragen aan de effectiviteit van ouderprogramma’s? Ja, zegt het NRO, dat het Pageturner-programma als kansrijke interventie selecteerde.

Lees HIER het volledige artikel.

'Tutorprogramma helpt kleuters praten'

Kleuters die deelnemen aan het Britse tutorprogramma Nuffield Early
Language Intervention (NELI) behalen een opmerkelijke leerwinst.
Vooral kinderen van lager opgeleide ouders profiteren.

Lees HIER het volledige artikel.

‘Betere kansen voor talentvolle leerlingen met een taalachterstand’

Gelijke kansen zijn alleen te realiseren door leerlingen ongelijk aanbod te geven. De Brede School Academie (BSA) biedt extra aanbod voor talentvolle, ambitieuze leerlingen in groep 6, 7 en 8 met een taalachterstand - met opzienbarend effect!

Lees HIER het volledige artikel.

'Het moet gaan borrelen, en soms lukt dat'

Leerkrachten van de Bredeschool Academie in Utrecht krijgen veel tijd om samen naschoolse lessen begrijpend lezen voor te bereiden. Kinderen met een taalachterstand gaan met sprongen vooruit.

Lees HIER het volledige artikel.

'Mikken op talent'

Geen opvangplek voor probleemgevallen, maar een broedplaats voor leerlingen met potentie. Zo afficheert de Brede School Academie in de Utrechtse wijk Overvecht zich en dat slaat aan. ‘Ouders staan in de rij om hun kind hier te plaatsen.’

Lees HIER het volledige artikel.

'Wat maakt vve effectief?'

VVE werkt. Althans, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wat al jaren bekend was uit buitenlands onderzoek is nu ook vastgesteld door Nederlandse onderzoekers; door deelname aan VVE lopen jonge kinderen die behoren tot deze doelgroep een substantieel deel van hun achterstand in.

Lees HIER het volledige artikel.